Qing Pi moc mandarynki

Pamiętam lodówkę babci.

Pełno słoiczków ze skórką pomarańczy i mandarynek. Wyjadałam paluszkami kiedy nikt nie widział, a nie powinnam, bo skórka wymaga długiego moczenia, obgotowywania, krojenia na kosteczki i jest przechowywana na specjalne okazje.

Dodawana do ciast, przede wszystkim serników.

Ale można jej użyć do innych deserów lub sałatek owocowych, do mięs czy nawet ryb. Dlaczego nie.

Tyle walorów smakowych i zapachowych.

I te olejki aromatyczne, nos ciężko odkleić. No i szereg właściwości leczniczych. Zapachowo : wygrywa skórka pomarańczy, leczniczo : skórka mandarynki.

Nie bez powodu pojawiają się często w czasie świąt, ale mam wrażenie, że skórkę mandarynki znacznie częściej wyrzucamy. Bardzo szkoda.

Skórki mandarynki są dostępne w różnych opcjach, każda ma nieco inne właściwości.

SKÓRKA DOJRZAŁEJ lub NIEDOJRZAŁEJ MANDARYNKI, SUCHA lub ŚWIEŻA to jeden z kulinarnych  skarbów.

Zawiera nibelytynę, która stymuluje spalanie tłuszczów i jednocześnie hamuje ich odkładanie, przede wszystkim w wątrobie, zapobiegając jej stłuszczeniu.

Idealna na czas świąteczny, kiedy jemy odrobinę za dużo i trochę inaczej.

Potrawy wigilijne czy wielkanocne są przepyszne, ale też ciężkostrawne.

A skórki mandarynki, regulują procesy trawienne, łagodzą wzdęcia, hamują biegunkę i wymioty.

Oprócz tego Qing Pi -niedojrzała ma właściwości przeciwbólowe, a Chen Pi -dojrzała przeciwkaszlowe .

Mnie bardzo przekonują publikacje dotyczące substancji nazywanej Salvestrolem Q40.

W skórkach mandarynki jest jej znacznie wiecej niż w samym miąższu, a działanie toksyczne na komórki nowotworowe bardzo skuteczne.

Oprócz tego Qing Pi , wg.wierzeń medycyny chińskiej łagodzi znacznie obrzęki i bóle piersi ☺drogie Panie.

Możesz przygotować syrop ze startej skórki mandarynki na kaszel dla dzieci, a nalewkę dla dorosłych.

Ta pierwsza powinna być przechowywana w lodówce, ta druga przechowywana w zacienionym miejscu, im starsza tym lepsza ☺ proponuję zamiast cukru, użyć ksylitolu , miodu, imbiru do smaku.

Cukier biały to samo zło, tak więc wszechobecna w sklepach skórka kandyzowana, bardzo traci na wartości albo inaczej : zyskuje niepożądane właściwości . Mówiąc wprost, nie używam cukru, ani białego ani brązowego od wielu lat, więc kandyzowane produkty po prostu mi nie smakują, ale przede wszystkim się ich boję.

Cukier znacznie przyspiesza starzenie organizmu, odpowiada za większość chorób cywilizacyjnych i nowotworów.

Z tego powodu jest coraz tańszy, rośnie świadomość konsumentów, coraz częściej poszukujemy zdrowszych zamienników. Na szczęście.

Tak więc, tradycyjne, kulinarne, sztuczki naszych babć warto kultywować, ale ograniczając spożycie cukru ☺☺ modyfikując nieco recepturę ze słodkiej na bardziej ziołową czy korzenną wersję.

Mojej babci już nie ma, ale moja starsza przyjaciółka Stasia też wie co dobre ❤

Kolejny dobry sposób to naturalny olejek mandarynkowy otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno skórek mandarynki.

Działa uspokajająco, usuwa napięcie i stany nerwowe. Należy do najbezpieczniejszych olejków wykorzystywanych w aromaterapii i dlatego jest dobry dla dzieci i kobiet w ciąży. Pomaga w łagodzeniu objawów podwyższonej aktywnośći i kapryśności u maluchów.

Zalecany do zwalczania objawów napięcia nerwowego, depresji, bezsenności. Działa uspokajająco i relaksująco.

Doskonale działa na układ trawienny. Jako składnik olejku do masażu brzucha pomaga zwalczyć kolkę, niestrawność i zaparcia.

Ma także działanie odtruwające i pomaga w leczeniu zatrzymywania płynów w organizmie. Łagodzi pęknięcia skóry i powstawanie rozstępów.

Jest środkiem łagodnie ściągającym i nadaje się dla cery tłustej ze skłonnością do wyprysków i trądziku.

Możemy go zastosować w kominku aromaterapeutycznym, do inhalacji, dodać do kąpieli albo do ulubionego kremu lub balsamu do ciała.

Świetnie się sprawdza przy masażu np. brzuszka. Każdy olejek ma nieco inne zalecenia producenta. Czytajmy je uważnie. I wybierajmy wersje jadalne.

Można nimi wzbogacić np.herbatę, a stężenie dobroczynnych substancji w porównaniu ze zwykłą skórką jest znacznie wyższe.

Olejki powinny być certyfikowane.Ja kupuję takie ze znakiem jakości H.E.B.B.D..Bezpieczeństwo i jakość najważniejsze. 

Całuję moją Stasię

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two × five =

Do góry strony
%d bloggers like this: