“(…) W Chinach, jedzenie często jest podawane w tradycyjnych naczyniach z czerwonej laki. Czytałem gdzieś , że ogrzewająca energia tego koloru, przekazywana jest ciału z każdym kęsem pożywienia . Nie jestem wprawdzie przekonany , że gładką skórę i szczęśliwe serce uzyskamy, inwestując w tego typu naczynia, wiem jednak , że ważny jest świadomy wybór tego, co kładziemy na talerz.(…)”
dr.n.med.Jingduan Yang
Nie można zatrzymać młodości, ale można dobrze się starzeć.
Wykorzystajmy możliwości jakie daje natura, żeby jak najdłużej zachować energię, witalność i być w dobrej formie.
Królestwo roślin, daje nam do dyspozycji niezwykle bogaty arsenał środków, na różne dolegliwości związane ze starzeniem się.
Ziołolecznictwo jest podstawą tradycyjnej, empirycznej medycyny i proponuje leki pochodzenia roślinnego ze wszystkich zakątków świata.
Od wielu lat, prowadzone są badania kliniczne pozwalające naukowo potwierdzić ich właściwości oraz odkryć nowe obszary zastosowania.
Każda roślina to tysiące składników, których działanie biochemiczne daje się w większości wyjaśnić.
Pożywienie roślinne jako część ziołolecznictwa jest zalecane w walce ze skutkami starzenia się.
Badania nad nawykami żywieniowymi są jednoznaczne; jedzenie małej porcji owoców i jak najwiecej warzyw wydłuża życie w dobrym zdrowiu.
Jedzmy je zatem regularnie a staną się naszymi sprzymierzeńcami i to wielotorowo.
Konkrety :
Rośliny są bogate w polifenole.
Wszystkie polifenole są przeciwutleniaczami. Należą do nich :
flawonoidy
izoflawonoidy
antocyjanozydy
kwasy fenolowe
lignany
taniny
kumaryny
irydoidy
To jedynie kilka z pośród najbardziej znanych polifenoli.
Ocenia się że np.taniny, mają 50 razy większą zdolność przeciwutleniajacą niż witamina E.
Co możesz zmienić?
Nie objadaj się
OBJADANIE SIĘ SKRACA ŻYCIE
Ograniczone spożycie kalorii, wydłuża życie każdego gatunku.
Inaczej mówiąc, żylibyśmy dłużej i w dużo lepszym zdrowiu gdybyśmy jedli mniej. Bo im więcej jemy, tym mocniej przeciążamy metabolizm, komórki szybciej się starzeją i więcej powstaje trujących nas toksyn.
Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny
To bardzo ważny termin. Każdy organizm potrzebuje cukru do prawidłowego funkcjonowania. Ale bardzo dobrym i zdrowym nawykiem jest wybieranie produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym w nieprzetworzonej żywności.
Tak dostarczone cukry, mają silną przewagę nad cukrami rafinowanymi.
Dostarczają małą ilość kalorii w stosunku do objętości spożywanego produktu, a przy tym zawierają sporo witamin, oligoelementów, których bardzo brakuje w cukrach zmodyfikowanych.
Bądź jak STULATKOWIE z OKINAWY
Japońska długowieczność to nie przypadek. STULATKOWIE Z OKINAWY uprawiają regularną aktywność fizyczną i jedzą przede wszystkim pokarmy roślinne o słabej gęstości kalorycznej, jak soję i produkty sojowe, owoce, warzywa, algi, zupy, ciemny ryż, trochę ryb i niewielkie ilości drobiu.
Oprócz tego :
USTAL REGULARNE GODZINY POSIŁKÓW I PRZESTRZEGAJ ICH
PIJ CODZIENNIE 1-2 LITRY PŁYNÓW
WPROWADŹ GODZINKĘ SZYBKIEGO MARSZU
NIE REZYGNUJ Z POSIŁKÓW U RODZINY I PRZYJACIÓŁ. Zjadaj za to malutkie porcje.
ZREZYGNUJ z DIET ODCHUDZAJĄCYCH
BO TE STOSUJESZ TYLKO PRZEZ OKREŚLONY CZAS, PO CZYM NA OGÓŁ WRACASZ DO STARYCH NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH.
Znacznie lepszym pomysłem jest wprowadzanie nowych, zdrowych nawyków i zmiana stylu życia.
Zmiany te lepiej wprowadzać powoli, nieradykalnie. Będą się łagodnie utrwalać, zostając z tobą na zawsze. Organizm łatwiej je zaakceptuje, a i psychika ma szansę to przetrwać.
https://dr-aga.pl/aga-to-ja