“Herbatyzm jest sztuką zatajania piękna, które należy znajdować samemu, jest sztuką sugerowania tego, czego nie ośmielamy się obnażyć. Jest szlachetną umiejętnością kpienia z samego siebie, spokojnie lecz przenikliwie, a zatem samą kwintesencją humoru- uśmiechem filozofii”
Kakuzõ Okakura (1862-1913) w “Księdze herbaty”
Long Jing Tiger Spring -Tygrysie Źródło to jeden z najsłynniejszych gatunków herbaty z Chińskiej prowincji Zhe Jiang, niedaleko miasta Hangzhou, opatrzonego nazwą kultowego miejsca dla wszystkich miłośników tej herbaty, w górach Tiyun, gdzie według legendy z “Tygrysiego Źródła” bije najlepsza woda do jej parzenia.
Jedna z pięciu najsłynniejszych herbat Chin.
Oznaką wysokiej jakości Long Jing jest płaski i gładki liść o jasnozielonej, lekko żółtawej barwie.
Wśród koneserów uważana jest za lidera zielonych Long Jing.
“Tygrysie źródło” jest obrabiana wyłącznie ręcznie w wielkich metalowych misach. Najlepszą jakością charakteryzują się zbiory wczesną wiosną- w kwietniu.
“Herbata jest dziełem sztuki i tylko ręka mistrza może wydobyć jej najszlachetniejsze właściwości. Istnieje dobra i zła herbata, tak jak istnieje dobre i złe malarstwo. Nie ma jedynego przepisu na przyrządzenie idealnej herbaty, tak jak nie ma reguł na namalowanie “Tycjana” lub “Sessona”. Każde przygotowanie naparu z liści ma swój indywidualny charakter, specyficzne koligacje z wodą, temperaturą, odziedziczonymi wspomnieniami, własny sposób snucia opowieści. Lecz zawsze musi zawierać w sobie prawdziwe piękno”
“Li Czy-laj, poeta epoki Sung, ze smutkiem wymienia trzy rzeczy najbardziej godne ubolewania, są to zaprzepaszczenie obiecujących młodzieńczych talentów przez błędne wychowanie, pohańbienie wspaniałego malarstwa przez wulgarny zachwyt oraz marnotrastwo doskonałej herbaty przez nieumiejetne zabiegi”.
“Krzew herbaciany pochodzi z południowych Chin i znany był chińskiej botanice i medycynie najdawniejszych czasów. (…) Ceniono ją wysoko jako napój usuwajacy zmęczenie, radujacy duszę wzmacniający wolę i poprawiający wzrok. Stosowana była nie tylko doustnie, lecz także zewnętrznie w postaci maści przynoszącej ulgę przy bólach reumatycznych.”
Taoisci twierdzili że jest ważnym składnikiem eliksiru nieśmiertelności.
https://dr-aga.pl/%e2%98%95kawa-kawusia-kawunia%e2%98%95afrykanska-glebia-smaku/
To wschodnie stanowisko. A co na to zachód?
Herbata była stosowana w medycynie od wieków, jednak dopiero od niedawna naukowcy przyznają, że ten napój posiada lecznicze właściwości. Mimo iż herbaty zielona i czarna są bogate w antyoksydanty, w białej herbacie jest ich najwięcej.

Antyoksydanty to substancje, które chronią nasze narządy przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Herbata dobrej jakości pomaga również w profilaktyce nowotworowej i obniża ciśnienie krwi.
Dzięki poprawie ciśnienia i poziomu cholesterolu, biała i zielona herbata a także jej odmiany jak bancha, sencha czy kukicha chronią serce i układ krwionośny.
Badania wykazały, że osoby pijące dwie lub więcej filiżanek białej herbaty są niemal o połowę mniej narażone na śmierć w wyniku zawału serca. Napój ten jest zalecany osobom cierpiącym na zapalenie stawów.
Biała herbata działa również antybakteryjnie i chroni przed działaniem wirusów. Wzmacnia nie tylko odporność organizmu, ale i zęby oraz dziąsła. Spożywanie jej działa wybitnie przeciwstarzeniowo.

Jak pić herbatę?
Zaopatrz się w herbatę wysokiej jakości. Powinna mieć formę listków. Herbata w torebkach jest stosunkowo niskiej jakości.

Wsyp dwie łyżeczki liści i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Wystarczy zaparzać herbatę przez 3,5 minuty, ale dla mocniejszego smaku można przedłużyć proces parzenia herbaty o kilka minut.
Niech to będzie rytuał. Odpreż się.

Kilka minut spędzonych na piciu herbaty pomoże ci odstresować się. Hormony stresu to zabójcy młodości.
Biała herbata dopiero zyskuje popularności na całym świecie, ale wiele wskazuje na to, że stanie się jednym z ulubionych napojów. Sposób jej podania jest bardzo prosty, a korzyści dla zdrowia wysokie.
https://dr-aga.pl/aga-to-ja/